Bijzondere opdrachten

Zilveren badmintonracket met miniatuur shuttle op een houten sokkeltje

 

 

 

 

 

Beeldje van twee Bekkenhelften

In eens was daar die vraag of ik ook een menselijk bekken kon namaken. Dit als afscheidscadeau voor een physiotherapeut, wiens specialisme, bekkenbodems was. Als ik een voorbeeldje heb lukt het me wel zei ik.

Nou ik heb het geweten…Drie maanden lang heeft er een magere hein op ware grootte in mijn atelier gestaan. En de eerste week was het elke ochtend raak, als ik in het donker op de tast het lichtknopje zocht als ik het atelier binnenstapte, schrok ik me rot.

HuldigingsMaquette voor Schaatskampioen Bob de Jong

Ik heb de officiele huldegingsmaquette voor Bob de Jong, die zo geweldig geschaatst had tijdens de olympische winterspelen in Torino gemaakt. Bijna was het door tijdgebrek van mijn kant, niet door gegaan.Maar mijn vader, schaatsfan eerste klas, had er lucht van gekregen en melde toch maar even dat ik zonder pardon de familie uitgebonjourd zou worden als ik de opdracht niet geaccepteerd had. De gravure is eerst door mij met de hand gegraveerd en daarna overgezet op de schaal.

Frans & Mariska Bauer

Ik heb de trouwsieraden voor Frans & Mariska Bauer mogen maken. Van de manchetknopen van Frans heb ik een foto gemaakt. Ook de oorbellen van Mariska zijn van mijn hand. Het waren bijzondere sieraden voor een bijzonder stel.

 

 

Het sieraad voor de echtgenote van de president van Tanzania.

In mijn atelier leerde ik de ambassadeur van Palestina kennen. Hij woonde al jaren in nederland en had hier zijn bestaan opgebouwd. Tot hij overgeplaatst werd naar Tanzania kwam hij met regelmaat een praatje maken over de mooie dingen van het leven. Na zijn overplaatsing kwam hij heel af en toe nog als hij familie bezocht. Op een dag kwam hij weer en had een verzoek…Hij was uitgenodigd voor een staatsbanquet bij de president van Tanzania. Het was gebruikelijk dat je dan een cadeau gaf aan diens vrouw. Nu was de vraag of ik een sieraad wilde maken van een steen die in Tanzania uit de grond was gekomen. Nou ik wilde wel, maar ik wist ook heel goed, dat de betaling een probleem zou kunnen worden. Als er namelijk weer onrust in palestina was werden alle lonen en tegoedden bevroren. Zal ik maar schetsen maken van een mooi maar goedkoop sieraad, vroeg ik hem dus. Hij gaf me een vette knipoog en een beetje geld. Een jaar later kwam hij me trots vertellen dat de presidentsvrouw van Tanzania het sieraad vaak draagt. En stiekem ben ik dan ook een beetje trots…met een vette knipoog!

Monument sieraad

Dit sieraad staat symbool voor een verdrietige tijd die de draagster heeft doorgemaakt. Bijzonder is de symboliek van het sieraad. De draagster is na een vervelende gebeurtenis samen met haar man op reis gegaan naar Vietnam om daar alles een plekje te geven. Daar zijn ze een monument tegen gekomen, dat op de een of andere manier hun verdriet verzachte. Ik heb een sieraad ontworpen in de vorm van een broche van drie kleuren goud met twee diamanten. Het is een gouden kopie van dat monument geworden.

 

Stage opdracht van Wanda

Wanda Warmerdam is geruime tijd bij mij als stagaire aan de slag geweest. Een van de opdrachten die ik haar gaf,was “spelen”… Met bepaalde technieken gewoon een beetje spelen en kijken wat er uit komt. Door de basistechnieken te gebruiken in combinatie met ongewone technieken en voorwerpen, kom je vaak tot hele verrassende uitkomsten. Hier heeft ze twee schelpen als afdruk gebruikt. De schelp rechts heeft alle originele patronen behouden na het gieten in zilver. De schelp links heeft echter een heel nieuw patroon gekregen.

 

 

De ambtsketen van Nieuwkoop

In 2007 heb ik de ambtsketen van Nieuwkoop mogen restylen. Toch wel een hele eer voor zo’n klein meisje als ik.

De Burgemeester van Nieuwkoop