Veel gestelde vragen

Hoe kan ik een sieraad door jou laten ontwerpen?

Als ik een aanvraag voor een sieraad krijg, neem ik altijd eerst contact met u op en ga vragen wat de wensen zijn. Zodra duidelijk is wat het moet worden, ga ik schetsen maken of ik ga aan de slag met een schets van u. Zodra er een uitverkoren schets is en de offerte is goedgekeurd, ga ik aan de slag.

Ik heb de trouwring van mijn moeder geërfd, maar ik zie mezelf daar niet zo mee lopen. Kan je daar wat mee?

Ja ik doe veel aan het restylen van oude sieraden. Een sieraad kan heel gedateerd zijn en daardoor niet mooi. Met simpele aanpassingen kan ik dat sieraad “up daten”. Een trouwring krijgt bijvoorbeeld al een heel ander gezicht door het toevoegen van een steentje. Ik kan gravure besparend werken, dus de herinnering blijft intact. Maar het kan ook zo zijn dat iemand veel goud heeft geërfd, maar er niets aan vindt. Ik kan dan al dat goud samen smelten en van het nieuwe goud wat we dan krijgen, een heel nieuw sieraad maken. Het leuke hiervan is, dat je een heel duur sieraad kan laten maken, wat in verhouding niet zo veel kost omdat u alleen het maakloon hoeft te betalen. Het goud levert u immers zelf aan. Klik hier voor voorbeelden

Ik heb een sieraad bij je gekocht, maar ik had toch liever die andere. Kan ik hem nog ruilen?

Ja dat kan. De standaard ruilingtermijn is 7 dagen. Het sieraad mag niet gedragen zijn, niet veranderd zijn en in originele verpakking zitten. Ik wil wel graag vooraf weten of ik iets retour kan verwachten en de reden. Ik geef geen geld terug! Dus er moet dan wel iets anders voor gekocht worden.

Moet ik altijd vooruit betalen?

Ja dat moet. Ik ga met behoorlijk kostbare materialen om en hier gaat veel geld in zitten. Uw zekerheid is dat ik een goedlopend bedrijf heb, en ik ben er niet bij gebaat om er met uw zuur verdiende centen vandoor te gaan. Op moment dat ik uw betaling ontvang, ben ik verantwoordelijk voor dat ik het sieraad binnen de afgesproken termijn aflever.

Reken je verzendkosten?

Alle sieraden gekocht in de webwinkel met een minimum prijs van € 50.- worden portovrij verzonden.

Is er sprake van garantie?

Ja, u krijgt drie maanden garantie op de gouden en zilveren sieraden. Op de sieraden die ik gemaakt heb van glas zit geen garantie. Het is en blijft glas en glas is ook kwetsbaar. Maar daar is de prijs ook naar.

En geldt dat ook voor de stenen?

Nee,stenen vallen altijd buiten de garantie. Voordat ik een sieraad aflever ondergaat het altijd diverse kwaliteitscontroles. Als ik er zeker van ben dat stenen goed vast zitten, dan pas verlaten ze mijn atelier. Van een steen kan je echter niet garanderen dat deze voor altijd vast blijft zitten. Hoe zuinig de klant er ook op is….het vast zitten van een steen blijft een momentopname. Als u een ring per ongeluk stoot tegen een kastje en u raakt op een vervelende manier de zetting, dan kan de steen los gaan zitten, zelfs als u niet door heeft gehad dat u de ring gestoten heeft! Daarom is de periodieke controle ook zo belangrijk. Een steen valt zelden in een keer uit zijn zetting, vaak zat hij maanden daarvoor al los. Toen ik nog een juwelierszaak had, keek ik elke ring die mijn klanten om hadden na. Ook al kwamen ze daarvoor helemaal niet in mijn winkel. Van de vijf ringen die ik vrijblijvend na keek, haalde ik er steevast één uit, waarvan de stenen los zaten. Nu is het niet zo’n drama voor een simpel en goedkoop zirconia-tje, maar is echt schrikken, als u beseft dat u die dure diamant van uw trouwring bijna verloren was.

Ik heb mijn ketting pas een jaar of twee en nu zegt de juwelier dat ik veel geld moet betalen voor het opknappen, omdat ik het dag en nacht draag. Is dit serieus?

Ja dat is mogelijk. Het ‘s nachts dragen van sieraden is funest en zeker voor kettingen. Dat komt zo: Als u slaapt ligt u op uw sieraad en het is wetenschappelijk bewezen dat ieder mens zich minstens 20 keer per nacht om draait. Het sieraad wat u draagt, laten we voor het gemak het even bij de ketting houden, ligt op dat moment niet lekker soepel om de nek, maar tordeert en de schakeltjes gaan bij die tordering, draaiend tegen elkaar aan schuren, wat extra slijtage veroorzaakt. Uw ketting is dus volgens de juwelier zodanig versleten dat reparatie wenselijk is. Omdat de meeste slijtage tussen de schakels zit op een plek waar u het moeilijk ziet, begrijp ik de gedachte “moet dat nou en is dat wel nodig?” wel. Maar de keerzijde is dat als u het niet doet, u de ketting binnen niet al te lange tijd kwijt kan raken. U zult wel begrijpen dat elk schakeltje, of in ieder geval de meest kritieke schakels aangepakt moeten worden en dit is een tijdrovende en dus kostbare klus.

Kan ik mijn reparaties ook door jou uit laten voeren?

Ja dat kan. Op dit moment verzorg ik ook nog de reparaties van twee juweliers. Wel is het wenselijk dat u altijd eerst contact met mij opneemt voor u het opstuurt. Soms is een reparatie zo’n kleinigheidje, dat opsturen een kostbare aangelegenheid wordt gezien de portokosten. Verzekeringstechnisch worden alle poststukken aangetekend en verzekerd verstuurd. De minimale kosten zijn hiervan € 8.-

Mijn zilveren sieraad wordt zwart. Hoe komt dit?

Een sieraad van zilver heeft regelmatig “onderhoud” nodig om mooi te blijven. Je ziet met de tijd dat het zilver niet meer zo glimmend is als eerst, maar steeds zwarter lijkt te worden. We hebben het dan over een oxidelaagje. Zilver is een materiaal wat een verbinding aan gaat met het zwavel in de lucht en zelfs het zwavel wat wij uit ademen of transpireren. De hoeveelheid zwavel die in ons lichaam zit is bij een ieder anders. De een heeft er meer last van dan de ander. Ook heeft een wisseling in het weer invloed. Als er storm is geweest of benauwdheid, kan ik steevast al mijn zilver wat ik open en bloot heb liggen, poetsen. Rozenkwekers zijn geen mensen voor zilveren sieraden. Als ze de rozen hebben bespoten om de weerbaarheid van de rozen te vergroten, komen ze massaal bij mij, omdat hun sieraden pik en pikzwart zijn geworden.

En moet ik goud ook poetsen?

Een sieraad van goud zal niet zwart worden als zilver, maar kan wel degelijk zijn glans verliezen. Een poetsdoekje er overheen halen doet wonderen en een poetsmiddel gebruiken is vaak niet nodig. Als er veel huidvet en zeep resten op de sieraden en voornamelijk de stenen zitten, kan dit ook ten koste gaan van de glans. U kunt dan het sieraad even laten weken in een kopje heet water met een scheut ammonia en dreft. Alleen bij parels, bloedkoraal en opaal mag u dit niet doen! Daarna kunt u met een heel zacht tandenborsteltje de steentjes goed schoon poetsen. Zo heb ik ooit de ring van mijn moeder schoon gemaakt. Ze was boos omdat ze dacht dat ik er een andere steen in had gezet, maar het enige wat ik gedaan had was de steen schoon maken. Het doet dus wonderen!

Ik hoor wel eens dat ik tandpasta kan gebruiken…

Tandpasta is niet geschikt als poetsmiddel naar mijn mening. Het lijkt te werken maar het water dat u erbij gebruikt is datgene wat de glans enigszins terug brengt. In feite bent u het sieraad aan het schuren met heel fijn schuurmiddel. niet doen dus!